ເລກລຳດັບທີ: 4932
ລະດັບການຮວບຮວມຂໍ້ມູນ: ເກີອບສົມບູນ
ປັບປູງຄັ້ງລ່າສຸດ: 2026-10-19
ປາຫາງແດງ
Redtail Barb
Discherodontus ashmeadi (Fowler, 1937)
ສັດ
ປາ
 
1 / 4
Image 1
2 / 4
Image 2
3 / 4
Image 3
4 / 4
Image 4
ການຕັ້ງຊື່, ອະນຸກົມວິຖານ ແລະ ການບັນຍາຍລັກສະນະ
ຊື່ທ້ອງຖີ່ນ
ປາດອກຈັນ
ອະນຸກົມວິຖານ
ອານາຈັກ
Animalia
ເຫຼົາ
Chordata
ຊັ້ນ
Teleostei
ອັນດັບ
Cypriniformes
ຊື່ສະກຸນ
Cyprinidae
ສະກຸນ
Discherodontus
ຊະນິດ
Discherodontus ashmeadi
ຊື່ພ້ອງ
Barbus ashmeadi Fowler, 1937
Puntius ashmeadi (Fowler, 1937)
ບັນຍາຍລັກສະນະທາງພືດສາດ

ປາຫາງແດງ ເປັນປາໃນວົງປາຕະກຸນປາຂາວ (Cyprinidae) ທີ່ມີຂະໜາດປານກາງ, ມີລຳໂຕຮຽວຍາວ ແລະ ເປັນຮູບກະສວຍ (ຮູບຮ່າງຄ້າຍຄືກະສວຍ ຫຼື ຮູບຮ່າງທີ່ເໝາະສົມກັບການລອຍນ້ຳ), ພ້ອມທັງມີສີເງິນ. ປາຊະນິດນີ້ສາມາດຈຳແນກອອກຈາກປາຊະນິດອື່ນໆໃນວົງດຽວກັນທີ່ພົບໃນແມ່ນ້ຳຂອງ ໄດ້ໂດຍສັງເກດຈາກລັກສະນະສີສັນສະເພາະຂອງຄີຫຼັງ ແລະ ຄີຫາງ. ບໍລິເວນຄີຫຼັງມີຈຸດສີດຳເດັ່ນຊັດຢູ່ໃກ້ກັບປາຍຄີ, ໃນຂະນະທີ່ຄີຫາງຂອງປາທີ່ມີຊີວິດຈະມີສີແດງສົດ ແລະ ບໍ່ມີຮອຍສີດຳຢູ່ບໍລິເວນປາຍແສກຫາງ. ສຳລັບກ້ານຄີຫຼັງກ້ານສຸດທ້າຍທີ່ບໍ່ແຕກແໜງນັ້ນ, ບໍລິເວນຂອບດ້ານຫຼັງຈະມີລັກສະນະເປັນແຂ້ວເລື່ອຍນ້ອຍໆ.

ຂະໜາດ: 13.6 ຊມ SL.

ແຫຼ່ງທີ່ມາ: [1], [2]

ພຶດຕິກຳ: ປາຊະນິດນີ້ຖືກລະບຸວ່າເປັນສັດທີ່ຫາກິນໃນຕອນກາງຄືນ. ເຖິງແມ່ນວ່າຕົວຢ່າງທີ່ສະແດງຢູ່ນີ້ຈະຖືກຈັບໄດ້ດ້ວຍອວນໃນເວລາກາງເວັນ [1], ແຕ່ຊາວບ້ານຢູ່ບ້ານປາກພະນັງ ປະເທດລາວ ໃຫ້ຂໍ້ມູນວ່າສັດຊະນິດນີ້ຫາກິນໃນຕອນກາງຄືນ ແລະ ຕົວຢ່າງທັງໝົດທີ່ຖືກບັນທຶກໄວ້ໃນການສຶກສາດັ່ງກ່າວ ແມ່ນຖືກຈັບໄດ້ໃນເວລາກາງຄືນ [2].

ອາຫານ: ການວິເຄາະເນື້ອໃນກະເພາະອາຫານຂອງຕົວຢ່າງທີ່ພົບໃນທຳມະຊາດ ຊີ້ໃຫ້ເຫັນວ່າ ສັດຊະນິດນີ້ກິນສັດບໍ່ມີກະດູກສັນຫຼັງທັງໃນນ້ຳ ແລະ ເທິງບົກ ເປັນອາຫານຫຼັກ [3].

ນິເວດວິທະຍາ ແລະ ເຂດກະຈາຍພັນ
ເຂດກະຈາຍພັນທົ່ວໂລກ
Native to Cambodia; Laos; Thailand; Vietnam. [4]

Global distribution of Discherodontus ashmeadi between 1971 to 2025. Source: [5]
ເຂດກະຈາຍພັນໃນລາວ
ເຂດພູສູງສາຍພູຫຼວງ ແລະ ເຂດພູພຽງແຂວງຊຽງຂວາງ, ທົ່ງພຽງວຽງຈັນ, ເຂດສາຍພູຫຼວງພາກກາງ

ປາຊະນິດນີ້ມີການບັນທຶກພົບເຫັນຢູ່ໃນເຂດລຸ່ມນ້ຳຂອງແມ່ນ້ຳງື່ມ (ແມ່ນ້ຳຂອງ) ທີ່ເມືອງປາກງື່ມ, ນະຄອນຫຼວງວຽງຈັນ; ໃນເຂດລຸ່ມແມ່ນ້ຳເຊກອງ ທີ່ເມືອງລະມາມ, ແຂວງເຊກອງ; ແລະ ໃນອ່າງເກັບນໍ້າງື່ມ ທີ່ເມືອງທຸລະຄົມ, ແຂວງວຽງຈັນ [5].

ເຂດກະຈາຍພັນໃນລາວ
ເຂດກະຈາຍພັນຕາມພູມສັນຖານ
ແມ່ນ້ຳ ແລະ ລຳທານ, ທະເລສາບ ແລະ ສະນ້ຳ, ໜອງບຶງ ແລະ ດິນຖານຕົມ, ທົ່ງນາ

ປາຊະນິດນີ້ມັກອາໄສຢູ່ໃນແຫຼ່ງນ້ຳໃສ ທີ່ມີກະແສນ້ຳໄຫຼປານກາງເຖິງໄຫຼແຮງ ແລະ ມີພື້ນທ້ອງນ້ຳເປັນກ້ອນຫີນ ຫຼື ກວດ [1,2]. ພວກມັນອາໄສຢູ່ທັງໃນແມ່ນ້ຳສາຍຫຼັກ ແລະ ແມ່ນ້ຳສາຂາ ລວມທັງໃນທະເລສາບຂະໜາດໃຫຍ່ ແລະ ອ່າງເກັບນ້ຳທີ່ເຊື່ອມຕໍ່ກັບລະບົບແມ່ນ້ຳຕ່າງໆ [4]. ໂດຍທົ່ວໄປແລ້ວ ຈະພົບພວກມັນຢູ່ບໍລິເວນໃກ້ພື້ນນ້ຳ ໃນຈຸດທີ່ນ້ຳນິ້ງ ຫຼື ໄຫຼຊ້າ (pools) ຂອງແມ່ນ້ຳຂະໜາດນ້ອຍເຖິງຂະໜາດກາງ ມັກພົບຢູ່ຕາມຂອນໄມ້ທີ່ຈົມຢູ່ໃນນ້ຳ, ຕາມຊ່ອງຫີນ ແລະ ເສດຊາກພືດທີ່ກຳລັງເນົ່າເປື່ອຍ ເຊິ່ງເປັນບ່ອນທີ່ພວກມັນຊອກຫາກິນແມງໄມ້ ແລະ ສັດບໍ່ມີກະດູກສັນຫຼັງອື່ນໆ. ໃນຊ່ວງລະດູທີ່ລະດັບນ້ຳສູງ, ປາຊະນິດນີ້ອາດເຄື່ອນຍ້າຍເຂົ້າໄປຢູ່ໃນເຂດປ່າໄມ້ທີ່ຖືກນ້ຳຖ້ວມ ແລະ ຍັງມີລາຍງານວ່າພວກມັນມີພຶດຕິກຳການເຄື່ອນຍ້າຍຖິ່ນຖານອີກດ້ວຍ. ເບິ່ງຄືວ່າພວກມັນຈະກະຈາຍຕົວຢູ່ເປັນກຸ່ມຍ່ອຍໆສະເພາະບ່ອນ ແລະ ພົບເຫັນໄດ້ພຽງແຕ່ບາງຄັ້ງຄາວເທົ່ານັ້ນຕະຫຼອດເຂດທີ່ພວກມັນອາໄສຢູ່ [2,4].

ເຂດກະຈາຍພັນຕາມພູມສັນຖານ
ສະເພາະຖິ່ນໃນລາວ
ພື້ນເມືອງ
ຮຸກຮານ
ບໍ່ຮຸກຮານ
ການອະນຸຮັກ
ສະຖານະພາບການອະນູຮັກ IUCN
ມີຄວາມສ່ຽງໜ້ອຍສຸດ
ຊະນິດພັນ CITES
ບໍ່ຖືກລະບຸໃນບັນຊີປະເພດໃດ
ບັນຊີສັດປ່າຂອງລາວ
ບໍ່ຖືກລະບຸໃນບັນຊີປະເພດໃດ
ບັນຊີ NTFP
N/A
ບັນຊີໄມ້
N/A

ບັນຊີແດງຂອງ IUCN: ສາຍພັນນີ້ສາມາດປັບຕົວເຂົ້າກັບທີ່ຢູ່ອາໄສໃນອ່າງເກັບນ້ຳໄດ້ ແລະ ບໍ່ໄດ້ປະເຊີນກັບແຮງກົດດັນຈາກການຖືກຈັບໂດຍເຈາະຈົງໃນລະດັບທີ່ມີນໍ້າໜັກ. ເນື່ອງຈາກຄວາມສາມາດໃນການປັບຕົວເຂົ້າກັບສະພາບແວດລ້ອມໄດ້ດີ ແລະ ການບໍ່ມີໄພຂົ່ມຂູ່ທີ່ຮ້າຍແຮງໃນຂອບເຂດການແຜ່ກະຈາຍຂອງມັນ, ມັນຈຶ່ງຖືກຈັດຢູ່ໃນສະຖານະ "ມີຄວາມສ່ຽງໜ້ອຍທີ່ສຸດ" (Least Concern). [4]

ການນຳໃຊ້ຂອງມະນຸດ
ປະເພດການນຳໃຊ້
ພືດປະດັບ, ອາຫານ

ອາຫານ: ປາຊະນິດນີ້ມີຄວາມສໍາຄັນບໍ່ຫຼາຍປານໃດ ແລະ ມັກຈະພົບເຫັນປົນມາກັບສັດນ້ຳຊະນິດອື່ນໆທີ່ຈັບມາໄດ້ [4]. ມັນເປັນສິ່ງທີ່ພົບເຫັນໄດ້ຍາກຫຼາຍໃນຕະຫຼາດທ້ອງຖິ່ນ [2].

ເພື່ອຄວາມສວຍງາມ: ສາຍພັນນີ້ມີການຊື້ຂາຍກັນເປັນບາງຄັ້ງຄາວໃນວົງການປາຕູ້, ເຖິງແມ່ນວ່າມັນຈະບໍ່ແມ່ນປາປະດັບທີ່ພົບເຫັນໄດ້ທົ່ວໄປກໍຕາມ [4].

ການປູກ ການລ້ຽງ
ຊະນິດທຳມະຊາດ
ລະດູການເກັບກູ້
N/A
ການຕະຫຼາດ ແລະ ຕ່ອງໂສ້ມູນຄ່າ
N/A
ການຄຸ້ມຄອງຈັດການ

ຊະນິດພັນໃນປ່າ:

ໄພຂົ່ມຂູ່: ການເສື່ອມໂຊມຂອງຖິ່ນທີ່ຢູ່ອາໄສ ເຊິ່ງເປັນຜົນມາຈາກກິດຈະກຳການຕັດໄມ້ ແລະ ການສະສົມຂອງຕະກອນດິນທີ່ຕາມມາ ອາດກໍ່ໃຫ້ເກີດໄພຂົ່ມຂູ່ຕໍ່ສັດຊະນິດນີ້ໃນບາງພື້ນທີ່. ເຖິງຢ່າງໃດກໍຕາມ, ເບິ່ງຄືວ່າສັດຊະນິດນີ້ສາມາດທົນຕໍ່ການປ່ຽນແປງຂອງສະພາບແວດລ້ອມ ແລະ ສາມາດປັບຕົວເຂົ້າກັບແຫຼ່ງນ້ຳທີ່ເກີດຈາກການສ້າງເຂື່ອນໄດ້. ມີລາຍງານວ່າ ສັດຊະນິດນີ້ພົບເຫັນໄດ້ຢ່າງຫຼວງຫຼາຍໃນອ່າງເກັບນ້ຳຂອງເຂື່ອນນ້ຳງື່ມ (ໃນ ສປປ ລາວ) ແລະ ເຂື່ອນສິຣິນທອນ (ໃນປະເທດໄທ), ເຊິ່ງຊີ້ໃຫ້ເຫັນວ່າ ໄພຂົ່ມຂູ່ທີ່ມີຢູ່ໃນປັດຈຸບັນ ບໍ່ໜ້າຈະສົ່ງຜົນໃຫ້ຈຳນວນປະຊາກອນຂອງພວກມັນຫຼຸດລົງຢ່າງຫຼວງຫຼາຍໃນຂອບເຂດການແຜ່ກະຈາຍທັງໝົດຂອງພວກມັນ [4].

ການຕິດຕາມປະຊາກອນ: ຈຳນວນປະຊາກອນທັງໝົດຍັງບໍ່ມີຄວາມແນ່ນອນ ແຕ່ມີແນວໂນ້ມວ່າຈະມີຈຳນວນຫຼາຍ ເນື່ອງຈາກສາຍພັນນີ້ມີການກະຈາຍຕົວຢ່າງກວ້າງຂວາງທົ່ວເຂດລຸ່ມແມ່ນ້ຳຂອງ. ຄາດຄະເນວ່າ ປະຊາກອນດັ່ງກ່າວປະກອບດ້ວຍໂຕເຕັມໄວຫຼາຍກວ່າ 100,000 ໂຕ. [4]

ການເກັບກູ້ແບບຍືນຍົງ: ປາຊະນິດນີ້ໄດ້ຮັບການປະເມີນວ່າຢູ່ໃນສະຖານະ "ມີຄວາມສ່ຽງ" (Vulnerable) ໃນບັນຊີແດງແຫ່ງຊາດຂອງປະເທດໄທ. ຄວນມີການຕິດຕາມກວດກາຢ່າງຕໍ່ເນື່ອງ ທັງໃນດ້ານຄຸນນະພາບຂອງຖິ່ນທີ່ຢູ່ອາໄສ ແລະ ແນວໂນ້ມຂອງຈຳນວນປະຊາກອນ ເພື່ອສະໜັບສະໜູນການປະເມີນຜົນດ້ານການອະນຸລັກ ແລະ ການດຳເນີນງານດ້ານການຄຸ້ມຄອງໃນອະນາຄົດ. [4]

ໂພຊະນາການ
ຄຸນຄ່າທາງໂພຊະນາການ
N/A
ສານອາຫານ /100g ໝາຍເຫດ
ໂປຣຕີນ N/A N/A
ຄາໂບໄຮເດຣດ N/A N/A
ໄຂມັນ N/A N/A
ວິຕາມິນ N/A N/A
ແຮ່ທາດ N/A N/A
ເສັ້ນໄຍ N/A N/A
ອ້າງອິງ
ເຄດິດຮູບພາບ
ອ້າງອິງ
ລິ້ງອື່ນໆ
ຜູ້ສ້າງ Factsheet
Duangkhae Keonoy
ຜູ້ກວດສອບ Factsheet
,